Wednesday, May 4, 2011

Macam mana nak buang suara dari lagu?

Mengikut kata P.Ramlee, Irama dan lagu tak boleh nak dipisahkan. Tapi adakah itu bermaksud suara penyanyi tidak boleh dipisahkan dari lagunya? haha dengan kemajuan teknologi, kini kita dapat buat benda macam ni. Senang je, mula2, anda kena beli/cari software Adobe Audition. sekarang yang terbaru adalah version 3 (tahun 2011).



Kemudian,



sediakan lagu yang ingin di buangkan suara penyanyi tersebut. Anda boleh gunakan lagu dalam format WAV, MP3, AVI mahupun FLV. Tapi keberkesanan teknik ni bergantung pada kualiti muzik tersebut. kalau low quality, lagu akan keluar bunyi digital yang x sedap untuk didengar.

Kemudian drag je lagu tu masuk kedalam Audition.
Maka akan kelihatanlah waveform berwarna hijau di dalam audition tersebut.

 Sekarang, double klik kat tengah - tengah waveform tu. pastikan kedua-dua wave tersebut di select.



Selepas tu, pergi ke menu atas tu, dan pilih "Favourite". kemudian klik "Vocal Remove".



Tunggu dia jalankan tugas. lambat atau cepat bergantung pada kelajuan komputer anda.

Dah siap? apalagi tekan play lah.


Harap anda berjaya membuang suara penyanyi tersebut dari lagu yang anda pilih. Keputusan yang terhasil bergantung pada kualiti lagu, kalau x puas hati, sila cuba guna lagu lain dan tengok keberkesanannya.

Sekian Terima Kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...