Wednesday, May 11, 2011

Macam mana nak buat kalau anda hadapi masalah membuka folder

Kali ni saya nak berkongsi tentang cara menyelesaikan satu masalah yang memeningkan kepala jika berlaku kepada anda. Masalahnya ialah, apabila anda ingin membuka apa-apa folder, ianya tidak boleh dibuka dan mengeluarkan error seperti di bawah :



Jadi macam mana ni? Nak buka apa-apa folder pun tak boleh. Semalam ok je. Ha harap perkara ni tak berlaku kepada anda, namun jika terkena, jangan risau, saya ada penyelesaiannya. Tips ini untuk pengguna Windows 7



Caranya, buka notepad, dan paste code dibawah :

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\opennewprocess]
"MUIVerb"="@shell32.dll,-8518"
"MultiSelectModel"="Document"
"Extended"=""
"LaunchExplorerFlags"=dword:00000003
"ExplorerHost"="{ceff45ee-c862-41de-aee2-a022c81eda92}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\opennewprocess\command]
"DelegateExecute"="{11dbb47c-a525-400b-9e80-a54615a090c0}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\opennewwindow]
"MUIVerb"="@shell32.dll,-8517"
"MultiSelectModel"="Document"
"OnlyInBrowserWindow"=""
"LaunchExplorerFlags"=dword:00000001

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\opennewwindow\command]
"DelegateExecute"="{11dbb47c-a525-400b-9e80-a54615a090c0}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\opensearchfilefolderresult\shell\open\command]
@=""
"DelegateExecute"="{99969a8f-27e6-4adf-ab9f-b5b5e90d4733}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\command]
"DelegateExecute"="{11dbb47c-a525-400b-9e80-a54615a090c0}"

[HKEY_CLASSES_ROOT\WMP11.AssocFile.m3u\shell\Enqueue\command]
"DelegateExecute"="{45597c98-80f6-4549-84ff-752cf55e2d29}"
 Selepas itu, tekan save-as. Pilih save as type sebagai All Files (*.*). Kemudian tulis nama filename sebagai "contextmenu-fix.reg" (tanpa ")

Dan anda boleh lihat hasilnya..

Punca masalah ini tak dapat dikenal pasti tapi berkemungkinan sebab virus atau spyware yang telah mengubah data dalam registry.

Harap tips ni membantu anda. Sebarang komen dan cadangan bolehlah post di ruangan komen dibawah.
Sekian Terima Kasih.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...